TOPLU KONUT VAKFI YÖNETMELİĞİ
3. BÖLÜM
YÖNETMELİKLE TANINAN EK SOSYAL YAR-DIM VE KREDİLER;
MADDE 10. Üyelere vakıfça yapılabilecek karşılıksız yardım ve kredi türleri ve kimlere verileceği aşağıdaki şekilde belirlenmiştir.
- Emeklilik Yardımı: Vakıf üyesine veya ölümü halinde kanuni mirasçılarına,
- Ölüm Yardımı: Kanuni mirasçılarına,
- Afet Yardımı: Vakıf üyesine,
- Tedavi Kredisi: Vakıf üyesi ile bakmakla yükümlü olduğu eşi ve çocuklarına,
- Eğitim – Öğretim Kredisi: Vakıf üyesinin çocuklarına,
- Konut Edindirme Kredisi: Vakıf üyesine,
- Evlilik Yardımı: Vakıf üyesine,
- Doğum Yardımı: Vakıf üyesine,
- Üyelere Borç Verme: Vakıf üyesine,
- Vakıf Genel Kurulunca Kararlaştırılan Diğer Yardımlar: Kararda belirtilen kişilere yapılır.
EMEKLİLİK YARDIMI;
MADDE 11. Üyenin emeklilik yardımından yararlanabilmesi için asgari 5 yıl vakfa aidat ödemesi şarttır. Emekli Sandığı veya Sosyal Sigortalar Kurumundan emekli olan veya adi malulü, görev malulü olan vakıf üyelerine, Vakıftaki birikmiş aidat toplamının (giriş aidatı hariç) emeklilik katsayısı ile çarpılarak bulunacak miktarda emeklilik yardımı yapılır. Ölümü halinde emeklilik yardımı kanuni mirasçılarına yapılır.
Sosyal Güvenlik Kurumundan emekliye ayrılan üyeler, vakıf senedinin 3.ncü maddesi gereğince, aidatlarını ödemek kaydıyla, üyeliklerine devam ettirebilir ve her türlü yardımlardan yararlanabilirler. Ancak emeklilik yardımı bir defaya mahsustur. Üyeler, bağlı oldukları Sosyal Güvenlik Kurumlarından emekli olduklarında vakıftan da emekli olmuş kabul edilir ve emekli yardımı yapılır. Emekli olduktan sonra vakıf üyeliğini devam ettirenler, emekli oldukları tarih ile vakıfla ilişkilerinin tamamen kesildiği tarihe kadar birikmiş aidatlarını toptan ödenir.
Emeklilik katsayısı; Her üyenin sistemdeki birikimi TÜİK tarafından belirlenen ÜFE (Üretici Fiyat Endeksi) ile hesaplanır. Katsayı hesabında üyenin aidat ödediği ay sayısı dikkate alınır. Emekli olan üyeye;
Vakıftaki üyelik süresi,
61-96 ay arası olanlar için;
Güncellenmiş birikim x2,
97-120 ay arası olanlar için;
Güncellenmiş birikim x 2,5,
120 ay ve üzeri olanlar için;
Güncellenmiş birikim x 3
Katı oranında ödeme yapılır.
ÖLÜM YARDIMI;
MADDE 12. . Vakıf üyesinin ölümü halinde üyelik süresi ne olursa olsun üyenin güncellenmiş birikimi 3 katsayısı ile çarpılarak kanuni varislerine ödenir.
AFET YARDIMI;
MADDE 13. Üyelerden tabii (Sel, Deprem ve Yangın) afet nedeniyle zarar görenlere bu durumu belgelendirmeleri halinde, zarar derecesine göre, bir defaya mahsus olmak üzere Yönetim Kurulunca belirlenecek miktarda karşılıksız olarak yardımda bulunabilir.
TEDAVİ KREDİSİ;
MADDE 14. Vakfı üyesi, eşi veya bakmakla yükümlü olduğu çocuklarının belgelendirilmiş tedavi giderlerinin Devlet tarafından karşılanamayan kısmı için, miktarı ve geri ödeme şekli Yönetim Kurulunca belirlenmek kaydıyla kredi verilebilir.
Acil durumlarda üyeye, ilgili sağlık kuruluşlarına ödemede bulunabilmesi için azami hadleri Yönetim Kurulunca belirlenecek miktarda avans niteliğinde ödeme yapılabilir.
EĞİTİM – ÖĞRETİM KREDİSİ;
MADDE 15. Vakıf üyelerinin yükseköğrenime devam eden, birden fazla çocukları için, her yıl Yönetim Kurulunca tespit edilecek miktarda aylık öğrenim kredisi verilebilir. Kredinin geri ödeme usul ve esasları Yönetim Kurulunca tespit edilir.
Ayrıca vakıfça kurulacak eğitim tesislerinin en az %10 kapasitesi maddi imkândan yoksun yetenekli öğrencilere, sağlık tesislerinde ise hizmetlerin ve yatak kapasitesinin en az %10’ u maddi imkânı bulunmayan (Vakıf üyesi olmayan) hastalara, Sosyal Yardım Kurumlarına yapılan başvurular dikkate alınarak Yönetim Kurulu kararı ile tahsis yapılır. Tahsisat için gerekli resmi bilgi ve belgeler talepte bulunandan istenir.
ÜYELERE BORÇ VERME;
MADDE 16. Vakıf hazırlanacak bir yönetmelik esasları dâhilinde, üyelerine borç para verebilir. Borcun miktarı, uygulanacak bağış miktarı, tahsiline ilişkin esas ve usuller Yönetim Kurulu Kararı ile belirlenir.
Borç talebinde bulunabilmek için borçlu ve kefilin TOPLU KONUT VAKFI üyeliğinde 1 yılını doldurması, aidat v.b. (önceden alınan borçlanmadan kalan borcu olmaması) borcunun bulunmaması gerekir. (Kurumda çalı-şanlardan kefil istenmeyecek, kurumdan ayrılmış üyelerden ise halen kurum çalışan bir kefil zorunluluğu aranacaktır.)
Üyenin borç talebi, Yönetim Kurulu başkanlığına yapılır. Talep uygun görüldüğü takdirde borcun miktarı, taksit sayısı, verilmesi ve geri ödenmesine ilişkin esaslar Yönetim Kurulunca belirlenir.
Borçlanma talebi kabul edilen üye, Borçlanma Talep Formu ha-zırlayıp kendisi ve kefil veya kefillerine imza ettirerek Yöne-tim Kurulu başkanlığına intikal ettirmesi halinde, talep edilen miktar kendisine ödenebilir. Borcun geri ö-deme süresi 12 ay’ ı geçemez.
VAKIF GENEL KURULUNCA KARARLAŞTIRI-LAN DİĞER YARDIMLAR;
MADDE 17. Vakıf Yönetim Kurulu, üyelerinin üstün bir moralle çalışmalarını sağlamaya yönelik, sosyal etkinlikler düzenleyebilir. Emekliye ayrılan ya da görevinde üstün başarı gösterenlere şilt ve hediyeler verile-bilir, çiçek gönderilebilir. Alınacak hediye miktar ve tutarı Yönetim Kurulunca belirlenir.