MAGNEZYUM TAKVİYESİ ALMALI MIYIM ?
İletişim çağında biz hekimlerin en sık karşılaştığı problemlerden biri de sosyal medyanın da güçlü etkisiyle besin ve mineral takviyelerinin kontrol dışı , aşırı kullanımıdır. Eczane raflarının ön sıraları her derde deva rengarenk besin takviyeleri ile adeta işgal edilmiştir. Aşı, kolesterol ilacı ,tansiyon ilacı gibi yararı geniş klinik analizlerle kanıtlanmış ilaçların kullanımı için direnç gösteren toplum yüksek bir maliyeti göze alarak bu ürünleri kullanmaktan çekinmemekedir. Oysa bu ürünlerin tıp dizininde herhangi bir hastalığı önlediği ve tedavi ettiği ile ilgili az sayıda kaynak mevcuttur.
Bu nedenle son zamanlarda pek de moda olan Magnezyum (Mg) takviyesi ile ilgili bir yazı derleyerek sizlerle paylaşmak istedim.
Magnezyum vücutta en çok bulunan dördüncü mineraldir.DNA ve RNA sentezi , kas kasılması, kan basıncının düzenlenmesi, kalp ritminin düzenlenmesi, sinir ve kas sinir iletiminin sağlanması gibi önemli işlevlerde rol alır Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, sağlıklı bir birey günde ortalama olarak 280 ila 350 mg bandında magnezyum almalıdır. Normal bir insanda kan magnezyum seviyesi 1,6-2,4 mg/dl arasındadır.
Magnezyum eksikliği yüksekliğine göre daha sık görülen bir durumdur.
Uzun süreli magnezyum eksikliğinin insan vücudunda birçok bozukluğa yol açabileceği kabul edilmektedir; örneğin magnezyum eksikliğinin aşağıdaki durumların etiyolojisinde önemli bir rol oynadığına inanılmaktadır;
*Kalp damar hastalıkları (insanlarda tromboz, ateroskleroz, iskemik kalp hastalığı, miyokard enfarktüsü, hipertansiyon, aritmiler ve konjestif kalp yetmezliği dahil)
*Şeker hastalığı (diyabet) ,
*Mide barsak sistemi hastalıkları
*Karaciğer hastalıkları
*Çocuklarda DEHB (Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu) semptomlarının gelişimini ve alevlenmesini önemli ölçüde etkileyebilir.
*Alzheimer hastalığı
*Anksiyete, Depresyon
*Magnezyum ile karsinogenez (kanser oluşumu ) arasındaki bilinen bağlantılar hala belirsiz ve karmaşıktır; birçok deneysel, epidemiyolojik ve klinik çalışmadan çelişkili sonuçlar bildirilmektedir; dolayısıyla daha fazla bilgi gereklidir.
Doğal Magnezyum kaynakları;
Ispanak gibi yeşil yapraklı sebzeler, fındık, ceviz, kuru kayısı, badem, karpuz, haşhaş tohumu, roka, şalgam, patlıcan, hurma, pırasa, kereviz, fasulye, bezelye, soya fasulyesi, süt, yoğurt, kabuklu yemişler, muz, avokado, bitter çikolata, ay çekirdeği, susam, dil balığı, tam tahıl gevreği, sert sular doğal magnezyum kaynakları arasında yer alır. Tabii ki bütün yiyecekleri tüketmek ve ayrım yapmamak her zaman en iyi çözümdür.
Magnezyum eksikliğe neden olan faktörler; tip 2 diyabet hastalığı, uyuşturucu bağımlılığı, sigara kullanımı, böbrek ve karaciğer hastalıkları, yanlış beslenme ,paratiroid bezi hastalıkları alışkanlığı, idrar söktürücü ilaçların aşırı kullanımı, uzun süreli mide koruyucu ilaç kullanımı, antibiyotiklerin sık ve düzenli kullanılmasına bağlı, yetersiz beslenme, aşırı alkol tüketimi, çölyak hastalığı, Crohn hastalığı ve yaşlılıktır.
Magnezyum eksikliği belirtileri ise iştahsızlık, bulantı, kusma, saç dökülmesi, kabızlık, yorgunluk ve halsizlik sayılabilir. Daha şiddetli vakalarda ise; kas krampları, kardiyak aritmiler, uyuşma, konsantrasyon eksikliği, zihinsel bulanıklık, fibromiyalji görülebilir. Mg eksikliği tanısı kanda Mg ölçümü ile yapılır .Ancak bu değer vücuttaki total Mg miktarı konusunda net fikir vermeyebilir.
KİMLER İÇİN MAGNEZYUM TAKVİYESİ DÜŞÜNÜLEBİLİR ?
Magnezyumun sitrat ,oksit,klorür,laktat,malat,taurat,L-treonat,sülfat, glisinat oratat gibi farklı çeşitleri vardır.
Uygun magnezyum seçimi ve kullanımı mutlaka hekim kontrolünde olmalıdır. Aşağıdaki durumlarda hastalara magnezyum desteği verilebilir.
İleri yaş, sağlıklı beslenemeyen hastalar,
Birden fazla kronik hastalığı bulunanlar,
Crohn,Çölyak gibi kronik ishale neden olan hastalıklar
Kronik Migren Hastaları
Gebelik Tansiyonu
Depresyon
Komplikasyonlu şeker hastaları
Alkolizm
Fazla alınan magnezyum ishal, mide bulantısı, kas güçsüzlüğü, uyku hali, kalp hızında yavaşlama, tansiyon düşüklüğü gibi belirtilere neden olabilir.Böbrek hastalarında, çoklu ilaç kullananlarda,kalp damar hastalığı ve ritim bozukluğu olanlarda magnezyum dikkatli kullanılmalıdır.
ÖZETLE;
- SAĞLIKLI BİREYLERİN MAGNEZYUM TAKVİYESİ ALMASINA GEREK YOKTUR!
- MAGNEZYUM KULLANILAN DİĞER İLAÇLARLA ETKİLEŞİME GİREBİLİR.
- MAGNEZYUM TAKVİYELERİNİN BİLİNÇSİZ VE AŞIRI KULLANIMI TOKSİK OLABİLİR.HANGİ MAGNEZYUMUN HANGİ DOZDA KULLANILACAĞINA DOKTORUNUZ KARAR VERMELİDİR